9 Aralık 2015 Çarşamba

Turşu Kavurması


Malzemeler:
1 soğan
1 büyük salatalık turşusu ( 1 gün önceden suda bekletilmiş )
Tereyağ veya sıvıyağ

Yapılışı:
Soğanları doğrayıp yağla beraber kavuruyoruz. Sonra doğradığımız turşuyu da içine ilave edip yaklaşık 10-15 dakika daha kavuruyoruz. 

3 Kasım 2015 Salı

Balkabak Şuruplu Boza


Boza herkesin sevmediği fakat içerdiği mikroorganizmalar ve vitaminler sayesinde pek de yararlı bir içecek. Gerçi ben tadını severim ama bir deneme yapmak istedim. Daha önce yaptığım balkabağı şurubu ile tadını biraz baharatlandırdım. Belki bunun gibi minik dokunuşlarla sevmeyenler de boza içebilirler... 
   
Malzemeler:
1 su bardağı boza
2 çorba kaşığı balkabağı şurubu
Kuru meyve karışımı



29 Ekim 2015 Perşembe

Kahvenizi Nasıl Alırsınız ?? >> Balkabaklı Baharatlı bi Latte plizz >> Pumpkin Spice Latte





Malzemeler:
Baharatlı karışım için:
4 yemek kaşığı toz tarçın
2 yemek kaşığı toz zencefil ( zencefil yoktu zerdeçal kullandım kardeşi diye )
4 tatlı kaşığı toz muskat
2 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı toz karanfil 

Balkabağı şurubu için:
90 gr balkabağı püresi ( blendarda iyice çekilmiş )
240 ml su
140 gr esmer şeker
1 yemek kaşığı baharat karışımı 
1/2 tatlı kaşığı vanilya (özütü!)

Latte için:
2 yemek kaşığı kaynar su + 1 yemek kaşığı toz espresso ( ben granül kahve namı diğer neskafe kullandım )
3-4 yemek kaşığı balkabağı şurubu
240 ml kaynar süt

Yapılışı için tıktık.. 



Pratik Pizza >> Bir bayat ekmek değerlendirmecesi


Bu tarifi kardeşim küçükken yapardı. Şimdilerde mutfakla pek ilgilenmese de eskiden yemek pişirmeyi çok severdi, çok da lezzetli yemekler yapardı.. 

Malzemeler:
1 adet ekmek
2 yumurta
200 gr peynir ( çeşidi fark etmez )
Maydanoz
Dereotu
Zerdeçal ( isteğe bağlı ben rengi canlı olsun istedim )
Pul biber
Sucuk ya da salam ( olmasa da olur )

Yapılışı:
Yumurta, peynir, maydanoz, dereotu ve baharatlar iyice karıştırılır. İnce dilimlenmiş ekmekler üzerine sürülür, En üstüne bi kaç tane dilimlenmiş sucuk ya da salam koyulur. Fırında, yapışmaz tavada veya tost tavasında pişirilir..



Evde Patates Cipsi




Şöyle az yağlı ama nefsimizi körleyecek şeyler de yapmayalım mı arada?! Diyette değilim ne münasebet, sadece dikkat ediyorum bu aralar yediklerime (T_T)

Malzemeler:
1 orta boy patates
1 tatlı çay kaşığı zeytinyağı
Tuz
Sarımsak
Kekik, pul biber vs tercih damak zevkine kalmış

Yapılışı:
Patatesleri ince ince ve aynı incelikte kesiyoruz, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana diziyoruz. Zeytinyağı, tuz, sarımsak, baharat karışımını fırça yardımı ile üzerine sürüp önceden ısılmış 180-200 derece fırında 45 dk pişiriyoruz.


Mikrodalga Fırında Islak Kek 2 >> Vişneli Kek



Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı vişne (püre haline getirilmiş)
2 yumurta
7 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:
Süt, şeker, sıvıyağ,1/3 çay bardağı vişne çırpılır; bu karışımın 1 çay bardağı sos için ayrılır. Kalan karışıma yumurta, un, kabatma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir (mikrodalga fırına uygun) tepsiye dökülüp mikrodalga fırının maximum derecesinde 7-9 dakika pişirilir. Ayırdığımız karışıma kalan vişneler de eklenir; fırından çıkan kekin üstüne dökülür, biraz soğuması ve sosu içine çekmesi beklenir. İstenirse hindistan cevizi vb ile süslenir.

Bence kakaolu olan versiyon daha güzel idi, mikrodalga fırında piştiği için hafif unsu-çiğsi bir koku hissediliyor, kakao bu kokuyu bastırıyordu sanırım. Bir sonraki versiyonu kavrulmuş un ile denemeliyim demek oluyor bu ;) Ben kakaolu ve vişneli olan iki kek için de mikser kullanmadım; pişme süresi, yapılışının pratikliği ve oldukça hafif bir kek olması bakımından mutlaka denenmesi gereken bir tarif diyorum.







28 Eylül 2015 Pazartesi

Mikrodalga Fırında Islak Kek >> Kakaolu Kek >> bir Isparta çıkarması ;)




İstanbul ' da olmasam da mutfak deneylerine devam ;)  Tarif yengemden alınmış, annem tarafından çoook beğenilmiş, üstelik çayı demleyene kadar hazır oluyormuş.. Bi düşünün derim..

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
2 yumurta
5 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:
Süt, şeker, sıvıyağ, kakao çırpılır; bu karışımın 1 çay bardağı sos için ayrılır. Kalan karışıma yumurta, un, kabatma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış bir (mikrodalga fırına uygun) tepsiye dökülüp mikrodalga fırının maximum derecesinde 7-9 dakika pişirilir. Fırından çıkan kekin üstüne ayırdığımız karışım dökülür biraz soğuyunca afiyetle yenirrr..

6 Eylül 2015 Pazar

Tatlı Sigara Böreği


Malzemeler:
1 adet yufka (4 ' e bölünmüş)
1-2 çorba kaşığı marmelat ya da fazla sulu olmayan bir reçel
3 adet dövülmüş ceviz + tarçın + 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1-2 çorba kaşığı çikolatalı krema
1-2 çorba kaşığı fıstık ezmesi
Yapılışı:
Bir yufkayı 4 ' e böldükten sonra her parçaya farklı bir iç koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Yapışmaz bir tavada bi damlacık sıvı yağ ile arkalı önlü kızartıyoruz.
Tatlı sigara böreğini daha önce de denemiştim, farklı malzemeler kullanmıştım o zaman. Tahinli, hindistan cevizli, çikolatalı-hindistan cevizli denedim. Ne koysanız yakışıyor aslında o yüzden içine kullandığımız malzemeleri fazlaca çeşitlendirmek mümkün..

Şeftalili Salata




Bir kaç yerde okumuştum; salatayı şeftali ,elma vb değişik meyveler ekleyerek yapanların olduğunu. Bugün de ben denemek istedim. Zahterin aroması biraz fazla oldu sanki, değişik bir ara öğün oldu benim için. İçine yağ, limon tarzı hiç bir şey eklemedim. Sade sade tadını almak istedim.
Malzemeler:
1 küçük şeftali
1-2 erik
1-2 dal maydonoz
1-2 dal dereotu
1 dal zahter ( bence olmasa da olurdu onun yerine reyhan daha çok yakışırdı)
2-3 adet ceviz ve badem
 

İsveç Keki > Sockerkaka > Swedish Sponge Cake



Uzun zamandır buzdolabında bu kek için anjelik erikleri saklıyordum ben kek yapacağım ya kıymete bindi zaten gelmez oldu markete.. Tarifi internetten buldum, tarif için tıktık..  Bu arada ingilizce bilenler bu siteden faydalanabilirler, tıktık..

Malzemeler:
2 orta boy yumurta
1 ½ çay bardağı (130-150 gr) toz şeker
1 fiske tuz
50 gr tereyağı
1 çay bardağı (100 ml) süt
3 çay bardağından bir parmak eksik (165 gr) un
2 tatlı kaşığı vanilya (1 paket) veya ½ tatlı kaşığı sıvı vanilya esansı
1 ½ tatlı kaşığı kabartma tozu


30 Ağustos 2015 Pazar

Lavantalı Hindistan Cevizli Limonata



Malzemeler:
1 limon
1 dolu çay kaşığı lavanta
1,5 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı Hindistan cevizi şurubu

Yapılışı:
Lavantayı sıcak suda demliyoruz o sırada limonun kabuklarını rendeleyip toz şeker ile elimizde ovuyoruz. Sonra limonun suyunu da üzerine ekliyoruz. Limonlu karışımı ve  demlenmiş lavantayı karıştırıyoruz ve süzüyoruz. Hindistan cevizi şurubunu ilave ediyoruz (yoksa lavantayı demlerken içine 1-2 tatlı kaşığı hindistan cevizi ekleyebiliriz). Limonata hazır artık. Buzdolabında biraz dinlendirip içebiliriz..

Tarifi bir yemek programında izlemiştim, hindistan cevizi yoktu içinde, tadına bakıp bana biraz acı gelince pinterest'  te gördüğüm tarif aklıma geldi,  hindistan cevizinin tatlı aroması lavanta ve limonun acılığını kırıyor ve daha dengeli bir aroma sağlıyor..

Karpuzlu Limonata




Malzemeler:
1 limon
1 dilim karpuz
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı:
Limonun kabuklarını rendeleyip toz şeker ile elimizde ovuyoruz. Sonra limonun suyunu da sıkıp tercihen bir gece dinlendiriyoruz. Karpuzları püre haline getiriyoruz. Limonlu karışımı süzüyoruz ve karpuz ile karıştırıyoruz.  Buzdolabında biraz dinlendirip içebiliriz ..

28 Ağustos 2015 Cuma

Bu aralar ne okuyorum??



Fotoğrafları internetten almak daha kolayıma geldi evet :)

Son iki ayda bunları okudum efendim hepsi birbirinden güzel kitaplar. Saatleri Ayarlama Enstitüsüne çok önyargılı başlamıştım olaylar ordan oraya öyle akıyor iki üç kitap okumuş gibi hissettim kendimi.. Matmazel Noraliya ' nın Koltuğu ve Kemik Torbasını okurken zaman zaman sıkıldım sonra pişman oldum.. Piruze ' yi okurken gözlerim yaşardı bol bol, nası bitirdiğimi bilemedim.. Jean Christophe Grange hayranı olarak Ahmet Ümit ' i onunla karşılaştırıp biraz yavan bulurdum lakin artık beğendiğimi farkettim zaman içinde insanın yargıları değişiyor malumunuz.. Sırça Köşk ve Acımak zaten beğenilesi kitaplar onlara laf yok.. Bit Palas ' a başlarken çok sıkılmıştım ama okudukça saran sonunda nasıl yani dedirten bir kitap..  

27 Ağustos 2015 Perşembe

Yağsız Mücver


Malzemeler:
1 kabak
2-3 tane arpacık soğan
1 dal taze soğan
1-2 dal dereotu
1 yumurta
2 -3 çorba kaşığı un (istenirse biraz da mısır unu)
Çay kaşığının ucu ile karbonat
Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kabaklar ve soğan kabaca doğranır ve tüm malzemeler blendardan geçirilir. Yapışmaz tavada istenirse biraz yağ koyularak omlet gibi arkalı önlü pişirilir.
Ben ters çevirirken acele ettim, mısır unu da fazla olmuş parçalandı sonra sahanda yumurta gibi karıştırıp iyice bozdum şeklini O.o Lezzet olarak hem mücverle yarışır hem de fazla yağlı olmadığı için yaz akşamları için hafif bir seçenek olabilir..


Karpuzlu Smothie




Malzemeler:
1 dilim karpuz
1/2 su bardağı yoğurt
1 top sade dondurma

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Karpuzdan dolayı diğer meyvelerle yapılanlara nazaran  koyu bir kıvamı olmayacak. Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz..


25 Ağustos 2015 Salı

Patates Tostu


Malzemeler:
2 adet patates
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar
Sıvıyağ
Tuz
İstenirse baharat
 
Yapılışı:
Patatesler rendelenip suyu sıkılır. Yağ, tuz ve istenirse baharat eklenir. Asıl tarifte tost makinesine yağlı kağıt serilip patatesin yarısı düzgünce yerleştiriliyor, üzerine rendelenmiş kaşar koyulup kalan patatesler de yerleştiriliyor, tekrar yağlı kağıt koyulup makinenin kapağı kapatılıyor. Fazla bastırmadan kızarana kadar pişiriliyor. Ben tost makinesi olmadığı için yapışmaz tavada yaptım, yağlı kağıt kullanmadım. Yaklaşık 10 dk en kısık ateşte pişirdim sonra altını iyice açarak kızarttım ki rahatça diğer tarafını döndürebileyim. Diğer tarafını da pişirip kızarttıktan sonra tostumuz servise hazır.. 

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Şeftalili Smothie


Malzemeler:
1 orta boy şeftali ( ben kabuklarını iyice yıkadığım için soymadım)
1/2 su bardağı yoğurt
1 top sade dondurma

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz. Sonradan buz koymak biraz kıvamı bozuyor ama kırık buz koyulabilir..

23 Ağustos 2015 Pazar

Tırtıl Kurabiye



Malzemeler:
100 gr margarin
1/2 su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
4,5-5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı için tıktık..

Ben çikolata ve hindistan cevizine bulamadım bu aralar karamel sos döküyorum kurabiyeyi tatlandırmak için ;)

Muzlu Çilekli Smothie


Bundan yaklaşık 15 yıl öncesi, Türkiye ' de meyveli yoğurt yeni yeni piyasaya çıkmaya başlamış, her yerde yok, ben de pek bi özendim. Çok ünlü bir markanın -adını şimdi unuttuğum- muzlu yoğurdunu aldık, diğer markalara göre gramaj büyük albenisi yüksek yani.. Ben merak içindeyim tabi eve gidince ağzıma bir kaşık attım ki yutmak mümkün değil. Bu ne yaa ben bunu yiyemem diye mızırdanmaya başladım.  Annem boşa gitmesin diye o yoğurttan kek yaptı, bol bol koy da bitsin şu yoğurt dedim, bu sefer keki de yiyemedim T_T  O zamandan beri yoğurt ve muz ikilisi bana göre yenilesi en mümkün olmayan şeydir. Bugün bir deneme yapmaya karar kıldım yavaş yavaş, önce muz- çilek sonra belki sadece muzla da denerim.

Malzemeler:
1 muz
1/2 su bardağı yoğurt
1 top çilekli dondurma

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz. Sonradan buz koymak biraz kıvamı bozuyor ama kırık buz koyulabilir..

Hımm evet bence bunu ben bile içebilirim diyorum denedikten sonra :)


Tavada Mısır Ekmeği


Malzemeler:
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı süt ya da su
Tuz
Karbonat (çay kaşığının ucu ile)
1 çorba kaşığı tereyağ
 
Yapılışı:
Mısır unu, süt, tuz ve karbonat karıştırılıp boza kıvamında hamur yapılıyor. Tereyağının yarısı kızgın tavaya alınıp eritiliyor, hamuru tavaya döküyoruz, pişince kalan tereyağ ile diğer tarafını da yağlayıp pişiriyoruz.
 
Normalde minik minik parçalanıp yoğurtla karıştırılıp yenirmiş, ben salata ve üzerine koyduğum cheddar peynir ile denedim. İyi bir üçlü oldular ;)
 
 

Vişneli Smothie


Yanındaki çay poşetini sırf renkleri uyumlu diye koydum, denemek için yeni almıştım ortalıklarda dolaşıyordu, biraz buruk ve acı bir tadı var lakin içerken mis gibi cranberry kokusu geliyor burnunuza ;)

Malzemeler:
1/2 su bardağı vişne
1/2 su bardağı yoğurt
1 top sade dondurma

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz. Sonradan buz koymak biraz kıvamı bozuyor ama kırık buz koyulabilir..




Meyveli Kurabiye



Bir zamanlar tarif defterleri vardı -gerçi benim hala var- içinde envai çeşit denenmemiş tarif olurdu işte onlardan birini denedim bugün. Benim pudra şekerimde mi bir tatsızlık var anlamadım biraz tatsız geldi bir de yumurta içeriği fazla olduğu için  çok yumuşak olmasa da kekimsi bir yapısı oldu.

Malzemeler:
3yumurta
175 gr margarin
100 gr pudra şekeri
300 gr un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
Meyve

Yapılışı:
Tüm malzemeler bir kaba alınarak hamur oluşturulur. Yağlı kağıt serilen tepsiye hamur sıkma pompası yardımı ile ceviz büyüklüğünde parçalar sıkılır. Ortalarına meyve koyulur. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dk kadar pişirilir.

Ben hamurun bir kısmının ortasına portakal jölesi koydum sıcakta eridi aktı, bir kısmına çikolatalı draje koydum, çok az bir kısmına da minicik doğranmış incir kurusu ve un ekleyerek tekrar yoğurdum. Kurabiyeler genel olarak bana biraz tatsız geldiği için yerken üzerine pudra şekeri veya karamel sos dökerek yedim bu arada en uzun sürede tükenen kurabiye olma şerefine de eriştiler o yüzden bir daha yapmam heralde :) 


4 Ağustos 2015 Salı

Elmalı Kurabiye




Malzemeler:
Hamuru:
4,5 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta (yerine un olur nişastayı ben eklemiştim tarife)
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt (olmasa da olur)
Kabartma tozu
1 çay bardağı sıvıyağ
250 gr margarin
 
İçi:
4-5 orta boy elma (rendelenmiş)
Tarçın
Karanfil
İstenirse 1/2 su bardağı fındık ya da ceviz
1,5 su bardağı toz şeker (elmalar çok tatlı ise azaltılabilir)
 
Yapılışı:
Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğuruyoruz. Sonra buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz. O sırada elmaları, şekeri, tarçın ve karanfili bir tavaya alıp pişiriyoruz, suyunu iyice çeksin hatta biraz karamelize olsun. Buzdolabından çıkardığımız hamuru elimizle minik yuvarlaklar halinde açıp içine elmalı harçtan koyuyoruz, buradaki püf noktası kapatması zor olacak ama elmaları koyarken pintilik yapmayın efendim, bazen pastaneden alıyoruz kocaman hamura fındık kadar iç elbette ki lezzetli olmaz :) Yağlı kağıda dizdiğimiz kurabiyeleri önceden ısıttığımız 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.  Kurabiyeler biraz ılıyınca üzerine pudra şekeri serpip afiyetle yiyoruz...
 
 

3 Ağustos 2015 Pazartesi

Kavunlu Dondurma


Kavunlu dondurma hastaları için çok iyi bir fikir.. Küçük bir kavunun içini biraz çıkartıp üzerine dondurma koyuyorsunuz, biraz da süsleme ile şahane oluyor.  Dondurma konusunda biraz huyluyumdur. Marketlerde çoğunlukla satılan o krem şanti kıvamlı dondurmaları sevmem, hele her tarafı çikolata kaplı dondurmaları hiç yiyemem bana ağır gelir.. Maalesef her yerde eski usül yapılmış dondurma bulamıyorsunuz. Bir kaç markanın Maraş usulü yapılmış dondurmaları var, çeşitli meyveler ile karıştırınca ortaya güzel lezzetler çıkıyor :)

31 Temmuz 2015 Cuma

Rengarenk Jöleler ;)




Yapımı çok basit ama görünümleri gayet güzel bu aralar durup durup jöle yapıyorum evde. Basit hızlı bi de meyveli tatlı arayanlar için pratik bir çözüm..

30 Temmuz 2015 Perşembe

Lazanya





Aslında yıllar önce bir yerde yemiştim ve hiç beğenmedim. Sonra başka bir yerde tekrar yedim çok beğendim.. Ee o zaman evde de denemeliydim. Lakin lazanya evin yakınındaki hiç bir markette yoktu. Ancak büyük marketlerde bulabiliyorsunuz. Bu arada lazanya yaprağını evde hamur ile kendi yapanlar da var. Normalde internetten 10-15 tarif okurum. Ya aklıma en yatanı yaparım ya da tarifleri karıştırıp kendimce bir şeyler yaparım. Bu sefer kutu üzerindeki tarif ile yaptım.
Malzemeler:
Bolonez sos için:
400 gr kıyma
40 gr soğan
100 gr havuç
40 gr kıyılmış kereviz
30 gr domates püresi
40 ml su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
80 gr rendelenmiş parmesan peyniri
1 defne yaprağı
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
900ml süt
50 gr tereyağ
50 gr un
Muskat cevizi
Tuz
Yapılışı:
Bir tavada yağ kızdırılır. Soğan, kereviz, havuç ve kıyma sotelenir. Domates püresi, su, tuz, karabiber eklenip 20 dakika pişirilir. Geniş bir sos tavasında tereyağ eritilir, un ve kaynamış süt eklenir hızlı hızlı karıştırılır, muskat cevizi ve tuz eklenir.
Fırına dayanıklı bir kap yağlanır. Bir kepçe başemal sos, üzerine bir kepçe bolonez sos ve en son lazanya yaprağı koyulur. Bu işleme toplam 5 kat olana kadar devam edilir. En son lazanya yaprağının üzerine kalan başemal sos ve bolonez sos koyulur. (Lazanya yapraklarının her tarafı sos ile kaplanmış olacak) Her katın arasına parmesan peyniri koyulur. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20 dakika pişirilir.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Smothie Yapımı



Yaz gelince insan haliyle soğuk içeceklere ilgi duyuyor. Mutfakla aranız iyiyse de hazırlarıyla yetinmeyip evde deniyorsunuz. Zaten bir süre sonra çeşitli yerlerde fahiş fiyatlara satılan o albenili içeceklerin ne kadar basit olduğunu hatta evde yapılanların daha lezzetli olduğunun farkına varıyorsunuz.

Malzemeler:
İstediğiniz herhangi bir meyve (yarım su bardağı kadar)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt (krema ya da dondurma da olur)
1-2 tatlı kaşığı bal ya da şeker (meyveler tatlı ise gerek yok)
İstenirse hazır aroma ya da şurup

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip üzerini de dilediğimiz şekilde süslüyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz. Sonradan buz koymak biraz kıvamı bozuyor ama kırık buz koyulabilir..



28 Temmuz 2015 Salı

Portakal Şekerlemesi



Eskiden portakal kabuğunu rendeleyip buzluğa koyardım ama ya her şeye kokusu siniyor ya da koyduğum poşetin kokusunu alıyordu. Bu durumda en mantıklısı şekerlemesini almaktı. Eminönü'nde heryerde arayıp da  sadece 5-10 kiloluk ambalajlarda satıldığını duyunca kendim yapmaya karar vermiştim. Ahh ne hayallerim vardı kekler , kurabiyeler yapacaktım lakin içinde biraz su kalmış olacak ki küflenmiş. Bana da gelecek kışı beklemek düştü..  Yapılışı için tıktık 


27 Temmuz 2015 Pazartesi

Mascarpone Yapımı


Krema tarifleri araştırırken karşılaştım kendisi ile, tiramisu vb tatlılarda kullanılırmış. Türkiye ' de bir kaç yerde bulunan bir peynir, fazla bilen de yok; yerine labne peynir kullanılıyor tariflerde.. Elimde bi kaç yemekte kullanmama rağmen bir türlü bitiremediğim krema vardı, alt tarafı bir kutu ama bitmedi gitti :) Ben de denemeye karar verdim, labne gibi hafif bir tadı var ama daha yağlı daha ekşi, süzülmesi de lordan daha zor fakat denemeye değer..

Malzemeler:
1 kutu krema
1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Kremayı benmari usulü ısıtıp eritiyoruz, içine limon suyunu ekleyip ısıtmaya devam ediyoruz, kıvamı koyulaşıp biraz sararınca ocaktan alıyoruz. Sonra üzerine kağıt havlu koyup bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz. Ertesi gün suyunu tercihen bez bir torba ile süzüyoruz.

26 Temmuz 2015 Pazar

Naneli Çevirme ve Çikolata Denemem






Bisküvi şeklinde olan karabiberli çikolata, biberi fazla kaçırmış olabilirim yandı boğazım :)


After Eight i bilenler bilir.. İçi nane dolgulu çikolata.. Türkiye ' de pek bulamazsınız, o yüzden pek bilinmez hatta bilip seveni de azdır.. Bu yılın başlarında evde çikolata yapcam ben yaa şeklinde bir hevesle çikolata kalıbı almıştım lakin evde boş boş duruyordu. Evet çikolata denemelerine başlayacaktım ama dolgusu ne olacaktı, lemon curd koysam acaba dayanıklı olur mu; yoksa hemen bozulur mu; karamel sos koysam çok mu basite kaçarım şeklinde düşünceler kafamda uçuşup duruyordu. Sonuçta farklı bir şeyler denemeliydim. Geçenlerde naneli çikolata üreten markaları araştırırken naneli süt reçeline rastladım. O an kafamda ışıklar çaktı. Sakızlı çevirme tarifi okumuştum bir yerlerde yıllar önce hatta Alaçatı ' ya gittiğimde sakız reçeli adı altında satıldığını gördüm, aldım. Çözüm tezgahın altında ama ben göremiyorum :) Tamam dedim süt reçeli bozulur belki ama çevirme bozulmaz çikolatada.. Tabi bir kaç değişiklik yapmalı idi çevirme tarifinde. Çevirme su ve şekerle yapılıyor biraz ağdalı bir yapıya sahip, süt reçeli süt ve şekerle yapılıyor hemen ağızda dağılan yumuşak yapılı ama buzdolabında saklamak gerekiyor bozulmaması için. 

Malzemeler:
100 gr kuvertür çikolata
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
Nane aroması (Ben polo şekeri kullandım)
1 çorba kaşığı kahve kreması

Yapılışı:
Su ve şekeri bir tencereye alıp şerbet haline getiriyoruz. Kahve kremasını ve nane aromasını/iyice ezdiğimiz nane aromalı şekeri içine ekleyip hep aynı yönde olacak şekilde hızlı hızlı karıştırıyoruz, şeffaf olan şerbet bembeyaz bir görünüm alıyor karıştırdıkça. Tabi kollarımızda da derman kalmıyor. Çikolatanın yarısını minik parçalara ayırıp benmari usulü eritiyoruz, 45 dereceye gelince ocaktan alıp soğutuyoruz. Aslında 27 dereceye getirilip tekrar 30 dereceye getirilmeli imiş fakat o kadar uğraşamadım, meğer çikolata yapmak ne zahmetli imiş :) Ben soğutma işlemini hızlı hızlı karıştırarak yaptım, 30 dereceye gelince kalıba dökmeye başladım. Kalıbı buzdolabında biraz soğutup sonra naneli çevirme koydum. Kalan çikolatayı da eritip soğutup 30 dereceye getirdim dolguların üzerini kapattım ve tekrar buzdolabına kaldırdım. Tabi bu işlemleri çok hızlı yapıyoruz hem çikolata nazik bir malzeme hem hava çoook sıcak :)  Yaklaşık yarım saat sonra buzdolabından alıp kalıptan çıkarttım; hepsini tek tek alüminyum folyo ile kaplayıp buzdolabına yerleştirdim..