26 Temmuz 2015 Pazar

Naneli Çevirme ve Çikolata Denemem






Bisküvi şeklinde olan karabiberli çikolata, biberi fazla kaçırmış olabilirim yandı boğazım :)


After Eight i bilenler bilir.. İçi nane dolgulu çikolata.. Türkiye ' de pek bulamazsınız, o yüzden pek bilinmez hatta bilip seveni de azdır.. Bu yılın başlarında evde çikolata yapcam ben yaa şeklinde bir hevesle çikolata kalıbı almıştım lakin evde boş boş duruyordu. Evet çikolata denemelerine başlayacaktım ama dolgusu ne olacaktı, lemon curd koysam acaba dayanıklı olur mu; yoksa hemen bozulur mu; karamel sos koysam çok mu basite kaçarım şeklinde düşünceler kafamda uçuşup duruyordu. Sonuçta farklı bir şeyler denemeliydim. Geçenlerde naneli çikolata üreten markaları araştırırken naneli süt reçeline rastladım. O an kafamda ışıklar çaktı. Sakızlı çevirme tarifi okumuştum bir yerlerde yıllar önce hatta Alaçatı ' ya gittiğimde sakız reçeli adı altında satıldığını gördüm, aldım. Çözüm tezgahın altında ama ben göremiyorum :) Tamam dedim süt reçeli bozulur belki ama çevirme bozulmaz çikolatada.. Tabi bir kaç değişiklik yapmalı idi çevirme tarifinde. Çevirme su ve şekerle yapılıyor biraz ağdalı bir yapıya sahip, süt reçeli süt ve şekerle yapılıyor hemen ağızda dağılan yumuşak yapılı ama buzdolabında saklamak gerekiyor bozulmaması için. 

Malzemeler:
100 gr kuvertür çikolata
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
Nane aroması (Ben polo şekeri kullandım)
1 çorba kaşığı kahve kreması

Yapılışı:
Su ve şekeri bir tencereye alıp şerbet haline getiriyoruz. Kahve kremasını ve nane aromasını/iyice ezdiğimiz nane aromalı şekeri içine ekleyip hep aynı yönde olacak şekilde hızlı hızlı karıştırıyoruz, şeffaf olan şerbet bembeyaz bir görünüm alıyor karıştırdıkça. Tabi kollarımızda da derman kalmıyor. Çikolatanın yarısını minik parçalara ayırıp benmari usulü eritiyoruz, 45 dereceye gelince ocaktan alıp soğutuyoruz. Aslında 27 dereceye getirilip tekrar 30 dereceye getirilmeli imiş fakat o kadar uğraşamadım, meğer çikolata yapmak ne zahmetli imiş :) Ben soğutma işlemini hızlı hızlı karıştırarak yaptım, 30 dereceye gelince kalıba dökmeye başladım. Kalıbı buzdolabında biraz soğutup sonra naneli çevirme koydum. Kalan çikolatayı da eritip soğutup 30 dereceye getirdim dolguların üzerini kapattım ve tekrar buzdolabına kaldırdım. Tabi bu işlemleri çok hızlı yapıyoruz hem çikolata nazik bir malzeme hem hava çoook sıcak :)  Yaklaşık yarım saat sonra buzdolabından alıp kalıptan çıkarttım; hepsini tek tek alüminyum folyo ile kaplayıp buzdolabına yerleştirdim..  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder