Bir süredir hazır yoğurtların tadından pek hoşlanmaz olmuştum. Evde bir kaç denemem oldu fakat hazır yoğurtlardan mayalanan yoğurtlar bir garip oluyordu. Sonunda bir markette maya buldum lakin gene istediğim sonucu elde edemedim. Teeee Ankara ' dan halamdan aldığım yoğurtla mayalıyorum artık. Yaklaşık 4 aydır hazır yoğurt almıyorum, heralde mayamın başına bir iş gelmediği sürece de böyle devam eder :)
Malzemeler:
Tercihen günlük süt (ben hiç pastörize sütten denemedim)
Maya (oda sıcaklığında evdeki eski yoğurdumuz)
Mutfak derecesi (yeni başlayanlar için)
Yapılışı:
Sütümüzü yaklaşık 5-10 dakika kaynatıyoruz. Mayalama yapacağımız kaba alıyoruz. Ara ara kontrol ediyoruz. 45 derece civarında iken mayalanmaya hazır demektir. Derece yoksa anlamanın basit bir yolu daha var, serçe parmağımızı süte batırıyoruz; sıcak olacak fakat parmağımız yanmayacak sıcaklıkta. Zaten bir kaç kez mayaladıktan sonra tecrübe kazanıyor insan. Benim ilk mayalamaya başladığımda derecem yoktu gene de pek sorun yaşamadım. Sıcaklığın uygun olduğuna karar verdiğimizde 1-2 çorba kaşığı mayayı bir kasede çırpıp süte ekliyoruz, biraz karıştırıp ağzını kapatıp bir örtü ile sıkıca sarıp bir köşeye alıyoruz. 4-5 saat sonra da buzdolabına kaldırıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder