16 Ocak 2016 Cumartesi

İzlanda Kurabiyesi > Loftkökur > Icelandic Air Cookies







Karşınızda loftkökur.. Bir rivayete göre Danimarka'da da rutebiler olarak geçiyor. Beze desen beze değil, kurabiye desen kurabiye değil..  Pişince içi boş hafif yapışkan koyu renkli bir kıvam alıyor. Bu ince şeritler kabarır mı demeyin , amonyak mucizesi, 10 dk' da 5-6 kat kabarıyorlar. Piştikten sonra da kokudan eser kalmıyor. Tarif için tıktık..

Malzemeler:
300 gr pudra şekeri
1 çay kaşığı amonyak (amonyum karbonat) (miktarı değiştirmeyin)

2 + 1/2 yemek kaşığı (30 gr) kakao

1 yumurta (çırpılmış)
Yapılışı:
Pudra şekeri, amonyak ve kakao karıştırılır. Çırpılmış yumurta ilave edilir, karıştırmaya devam edilir ve sonra yoğurulur. Toparlanması zor, sert bir hamur elde ediyoruz. Şayet oldu da tamamen kum gibi kaldı ve toparlanmadı ise çay kaşığı ile azar azar yumurta ilave edebiliriz. Amonyak reaksiyona gireceği için yumurta dışında hiç bir sıvı ilave edilmemesi gerekiyor. İyice yoğurduğumuz hamurdan incecik şeritler yapıyoruz. Aralarını biraz geniş tutuyoruz yoksa pişip kabarınca birbirlerine yapışıyorlar. Aslında kurabiyeler için hamur şekillendirme aparatı varmış yurtdışında fakat elle de şekillendirmek mümkün. Yaptığımız şeritlerin eşit yükseklikte olması için iki yağlı kağıt arasına koyup merdane ile üzerinden geçebiliriz. Hamurları şekillendirdikten sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dk pişiriyoruz.
Aman dikkat fırının kapağını açınca kurabiyeler mis gibi kokuyor mu diye bakmayın, önce ısıyla açığa çıkan amonyağın dağılmasını bekleyin ;)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder