30 Ocak 2016 Cumartesi

Mantarlı Risotto


İtalyan mutfağının en bilinen yemeklerinden biri risotto, kimine göre bir lezzet harikası.. Bizim gibi tane tane pilav yemeye alışmış bir ülkede lapa pilav muamelesi de görebiliyor tabi ki :) Tamam bizim pilavımızın yeri ayrı ama risottoyu da denemek lazım bence..

Malzemeler:
250 gr arborio pirinci
1 küçük soğan (çok ince kıyılmış)
1 diş ezilmiş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı (ya da tereyağ)
1/2 çay bardağı sirke (isteğe bağlı) (aslında beyaz şarap kullanılıyor, Türk mutfağına sirke ile uyarlanmış)
100 gr mantar
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı toz parmesan peyniri
500ml - 750ml su/ tavuk suyu/ et suyu / sebze suyu (sıcak olarak hazır bekletilecek)

Yapılışı:
Soğanı zeytinyağı ile hafif şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Sarımsak ve doğranmış mantarları da ekleyip pişiriyoruz. Mantarlar suyunu çekince pirinci ilave ediyoruz ve şeffaflaşıncaya kadar 1-2 dk kavuruyoruz. Sirkeyi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sirke tamamen buharlaştıktan sonra sıcak suyumuzu (tavuk suyu/et suyu /sebze suyu) azar azar ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber koymayı unutmuyoruz. Her defasında yarım su bardağı ilave ediyoruz, sürekli karıştırıyoruz ve suyunu çekmeden tekrar su ilave etmiyoruz. Pirinçlerin dışı yumuşak, içi hafif diri olduğu ve kremalı bir görüntü aldığı vakit risotto olmuş demektir, bu sebeple kullanılan su miktarı biraz değişebilir.  En son tereyağ ve parmesan peynirini de ilave edip ocağı kapatıyoruz. Risottonun sıcak servis edilmesi gerekiyor ve tekrar ısıtıldığında kıvamı bozuluyor. Servis ederken üzerini istersek kıyılmış maydanoz, fesleğen veya parmesan peyniri ile süsleyebiliriz.

Bazı tariflerde sirke tamamen buharlaşmadan su ekliyorlar.  Şu ana kadar birkaç kere risotto yaptım ve her defasında küçük değişiklikler uyguladım. Bence sirkeyi pirinci kavurduktan hemen sonra ilave edip tamamen buharlaşmasını sağlamak hafif ekşimsi hoş bir lezzet veriyor.  Sebze olarak mantar kullanmak şart değil, yerine aklınıza ne gelirse kullanabilirsiniz. Sebzeyi ayrı bir tavada soteleyip tereyağ ve parmesan peyniri ilavesinden önce de ekleyebilirsiniz. Hatta parmesan peyniri her zaman ve her yerde bulunmadığı için tulum peyniri kullanmışlığım da var. Sonuçta kendi mutfağımızda  bazı değişiklikleri yapma hakkımız her zaman var :)




23 Ocak 2016 Cumartesi

Harry Potter Kaymak Birası > Butterbeer




Adı bira olabilir lakin gayet masum çocuksu bir içecek :) Şöyle bir baktım bayaa müdavimi varmış, yıllar önce 1. kitabı okumuştum hiç aklımda kalmamış böyle birşey, filmleri izledim yine de hatırlamıyorum nedense.. Şu an izleyiciliğimi sorguluyorum o yüzden :) Birçok farklı tarif var; ortak noktaları tereyağ, şeker ve cream soda içermeleri. Evimizde bulunan malzemelere göre tarifte oynamak mümkün. Yurtdışında butterscotch syrup/topping denilen tereyağ ve şekerden oluşan şurup/sos kullanılıyor daha çok tariflerde; bizde bulabileceğimiz muadili karamel sos diyelim. Cream soda ise (çoğunlukla) vanilya aromalı bir gazoz.

Malzemeler:
1/4 çay bardağı karamel sos
1/2 çay bardağı sade dondurma (olmasa da olur)
1/4 çay bardağı krema/kaymak  
1 adet sade soda
1/2 çay kaşığı vanilya özütü/şurubu (olmasa da olur) 
Çırpılmış krema (üzeri için istenirse)

Yapılışı:
Karamel sos, dondurma ve kremayı mikrodalga fırında eritiyoruz. Henüz sıcakken üzerine vanilya özütü ve sodayı ekliyoruz. Sonra buzlukta daha önceden soğuttuğumuz bardağa boşaltıyoruz. Dilersek çırpılmış krema ile de süslüyoruz. Bu arada Butterbeer latte için soda yerine süt koyuyoruz..   

Portakallı Smothie

Arkadaki kabloyu görmeyelim bence :)



 
Malzemeler:
1 portakal 
1/2 su bardağı yoğurt
1 top mandalinalı dondurma
1/2 çay kaşığı tarçın ( istenirse)

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Yazın yaptıklarımızın aksine kırık buza gerek yok hatta buzdolabında bekletmeye de gerek yok :)
 

16 Ocak 2016 Cumartesi

İzlanda Kurabiyesi > Loftkökur > Icelandic Air Cookies







Karşınızda loftkökur.. Bir rivayete göre Danimarka'da da rutebiler olarak geçiyor. Beze desen beze değil, kurabiye desen kurabiye değil..  Pişince içi boş hafif yapışkan koyu renkli bir kıvam alıyor. Bu ince şeritler kabarır mı demeyin , amonyak mucizesi, 10 dk' da 5-6 kat kabarıyorlar. Piştikten sonra da kokudan eser kalmıyor. Tarif için tıktık..

Malzemeler:
300 gr pudra şekeri
1 çay kaşığı amonyak (amonyum karbonat) (miktarı değiştirmeyin)

2 + 1/2 yemek kaşığı (30 gr) kakao

1 yumurta (çırpılmış)
Yapılışı:
Pudra şekeri, amonyak ve kakao karıştırılır. Çırpılmış yumurta ilave edilir, karıştırmaya devam edilir ve sonra yoğurulur. Toparlanması zor, sert bir hamur elde ediyoruz. Şayet oldu da tamamen kum gibi kaldı ve toparlanmadı ise çay kaşığı ile azar azar yumurta ilave edebiliriz. Amonyak reaksiyona gireceği için yumurta dışında hiç bir sıvı ilave edilmemesi gerekiyor. İyice yoğurduğumuz hamurdan incecik şeritler yapıyoruz. Aralarını biraz geniş tutuyoruz yoksa pişip kabarınca birbirlerine yapışıyorlar. Aslında kurabiyeler için hamur şekillendirme aparatı varmış yurtdışında fakat elle de şekillendirmek mümkün. Yaptığımız şeritlerin eşit yükseklikte olması için iki yağlı kağıt arasına koyup merdane ile üzerinden geçebiliriz. Hamurları şekillendirdikten sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dk pişiriyoruz.
Aman dikkat fırının kapağını açınca kurabiyeler mis gibi kokuyor mu diye bakmayın, önce ısıyla açığa çıkan amonyağın dağılmasını bekleyin ;)


15 Ocak 2016 Cuma

Suflecik




Gene bir yerlerden esinlendiğim bir tarif :) Gerçekte sufle olmayıp nefsimizi körleyen yapımı basit ve hızlı olan bir tatlıcık kendisi. Çoook beğenerek takip ettiğim instagram kullanıcısı masmavi3_mutfakta yapmıştı. Asıl tarif için tıktık.. Ben normalde dövme dondurma taraftarıyım. Özellikle içi dışı kakaolu, çikolata kaplı hazır dondurmaları hiç yiyemem, ağır gelir, ama sufle ağır gelmez o da ilginç değil mi ?? Hepimizin farklı damak tatları olabilir garipsemeyelim :) Burdan insafsızca arka plana atılan geleneksel dondurmayı sahiplenip, çokça ve abartılıca reklamı yapılan hazır dondurmaları da yerdiğimize göre tarife devam edebiliriz..

Malzemeler:
1 yumurta
1 adet kakaolu çubuk dondurma (misafire hürmeten aldık yoksa almayız efendim :))
2 küçük kesim balkabağı (haşlanmış ve ezilmiş)
1 tutam tuz
Çikolata (olmasa da olur)

Yapılışı:
Yumurta beyazı ve tuz mikserle kar haline gelinceye kadar köpürtülür. Yumurta sarısı, balkabağı ve dondurma ayrı bir kapta karıştırılır, iki karışım spatula ile yavaşça birbirine yedirilir. Yağlayıp kakao bulanan sufle kabına dökülür. İstenirse karışımın ortasına çikolata koyulur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında su dolu bir borcama yerleştirilen sufle kapları akışkan olsun istenirse 10 dk, yoooo sadece biraz ıslak olsun derseniz 15-20 dk arası pişirilir. Ben mikrodalga fırında pişirdim. Max ayarında 45 sn-1 dk yeterli hatta yarım dk sonra kontrol etmekte fayda var yoksa çok sertleşip yenmez hale gelebilir. 



11 Ocak 2016 Pazartesi

Muzlu Kek > Banana Bread



Malzemeler:
200 gr toz şeker
100 gr yumuşatılmış tereyağ
2 yumurta
2 adet olgun muz
2 yemek kaşığı yoğurt
180 gr un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
100 gr dövülmüş ceviz

Yapılışı:
Tereyağ ve şeker mikserle krema haline getirilir. Yumurtalar tek tek eklenerek çırpmaya devam edilir. Ezilen muzlar ve kalan malzemeler eklenip spatula ile karıştırılır. 180 derece fırında 45 dakika pişirilir. Ben genelde soğuk fırına koyup pişiririm kekleri, geçmişte önceden ısıtılmış fırında pişirmeye çalıştığım için çöpe giden kek denemelerim vardı maalesef (T-T) Bu keki fırına koymadan 5 dakika önce sadece alt kısmını açtım, yaklaşık 35 dakika sonra hem altını hem üstünü açtım. Bu arada ben muffin kabında pişirdiğim için daha çabuk pişti kekler.  

Orijinal tarifte esmer şeker vardı, ben beyaz şeker kullandım, muzlar da biraz küçükçe idi yoğurt ekledim.  Orijinal tarif için tıktık.. 




8 Ocak 2016 Cuma

Frambuazlı Kek



İnstagram ' da gördüğüm bir tariften esinlendim. Orijinal tarif için tıktık.. Ayrıca Alman keki  > Sandkuchen > German Sand Cake olarak internette arayabilirsiniz.

Malzemeler:
3 yumurta
200 gr eritilmiş tereyağı (ılık) 
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
8 yemek kaşığı un (tepeleme)
8 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Donmuş frambuaz
Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpılır. İçine eritilmiş tereyağı ve süt eklenir biraz daha karıştırılır. Sonra un, nişasta, vanilya ve kabartma tozu eklenip yavaş devirde karıştırılır. Hazırlanan karışım muffin kaplarına koyulur ve üzerlerine birer frambuaz yerleştirilir. 170 dereceye ayarlanan soğuk fırında 20-25 dakika pişirilir.
Kek kabarınca frambuaz kekin ortasında kalıyor ve reçel gibi eriyor, tadı da mantar kurabiyesine benziyor ve ağızda kum gibi dağılıyor.  Ben mantar kurabiyesi gibi nişastalı kurabiyeleri çok sevdiğim için bu keki de çok beğendim..


Lavantalı Muhallebi



Cafe Fernando ' da gördüğümden beri lavantalı bir sütlü tatlı yapmak istemiştim ve sonuç düşündüğümden daha güzel oldu :)
 
Malzemeler:
3 tatlı kaşığı pirinç unu
400 ml süt
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kuru lavanta
1 çorba kaşığı tereyağ
Limon kabuğu ve portakal kabuğu rendesi
 
Yapılışı:
Süt, pirinç unu ve yumurta iyice karıştırılır ve ocağa alınır. Kaynayınca şeker, çay kaşığının ucu ile limon kabuğu ve portakal kabuğu rendesi eklenir; biraz daha kaynatılıp ocaktan alınır ve lavanta eklenir. Ben lavantayı süzgeç içinde koydum, biraz karıştırıp geri aldım muhallebinin içinden. Lavantayı aldıktan sonra tereyağ eklenir, mikser ile çırpılıp kaselere koyulur. Üzeri süslenerek servis edilir..


Zeytin Ezmeli Ekmek


Malzemeler:
200ml su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
2-3 adet minik doğranmış kuru domates (sıcak suda ıslatıp)
Maya
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tane kişniş
1 çay bardağı ceviz içi veya ayçekirdeği içi


Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir güzel yoğuruyoruz yumuşacık ele yapışacak bir hamur olacak, sonra kabın ağzını kapatıp gerekirse bir örtü ile sarıp ılık bir yerde kabarması için 1-2 saat bekletiyoruz. Hamurun mayası gelince pişireceğimiz kabı bolca unlayıp hamuru içine boca ediyoruz ve etrafını da iyice unluyoruz ki kaba yapışmasın. İstersek biraz yağlayabiliriz de fakat ekmeğe farklı bir koku veriyor. Hamuru unlayıp şekil verdikten sonra yarım saat kadar daha mayalandırıyoruz. Yaklaşık 180 derece fırında 40dk kadar pişiriyoruz.


Kuru Helva


Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr margarin
1 paket vanilya

Yapılışı:
Unu bir tencereye alıp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz, tereyağını ekleyip biraz daha karıştırıp altını kapatıyoruz. Pudra şekeri ve vanilyayı da ekleyip bir tepsiye alıyoruz. Üzerine kaşığın tersi veya bardak altı ile bastırıp iyice sıkıştırıp kare/baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Soğuyunca buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz.



Pırasalı Mısır Ekmeği


Malzemeler:
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı su
1 adet pırasa
Karbonat (çay kaşığının ucu ile)
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz

Yapılışı:
Tereyağının yarısı ile ince ince doğranmış pırasaları soteliyoruz. Mısır unu, süt, tuz ve karbonat karıştırılıp boza kıvamında hamur yapılıyor. Pırasalar da içine eklenip kızgın tavaya dökülüyor. Bir tarafı işince kalan tereyağ ile diğer tarafını da yağlayıp pişiriyoruz.



Etnik Desenli Elbise