31 Temmuz 2015 Cuma

Rengarenk Jöleler ;)




Yapımı çok basit ama görünümleri gayet güzel bu aralar durup durup jöle yapıyorum evde. Basit hızlı bi de meyveli tatlı arayanlar için pratik bir çözüm..

30 Temmuz 2015 Perşembe

Lazanya





Aslında yıllar önce bir yerde yemiştim ve hiç beğenmedim. Sonra başka bir yerde tekrar yedim çok beğendim.. Ee o zaman evde de denemeliydim. Lakin lazanya evin yakınındaki hiç bir markette yoktu. Ancak büyük marketlerde bulabiliyorsunuz. Bu arada lazanya yaprağını evde hamur ile kendi yapanlar da var. Normalde internetten 10-15 tarif okurum. Ya aklıma en yatanı yaparım ya da tarifleri karıştırıp kendimce bir şeyler yaparım. Bu sefer kutu üzerindeki tarif ile yaptım.
Malzemeler:
Bolonez sos için:
400 gr kıyma
40 gr soğan
100 gr havuç
40 gr kıyılmış kereviz
30 gr domates püresi
40 ml su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
80 gr rendelenmiş parmesan peyniri
1 defne yaprağı
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
900ml süt
50 gr tereyağ
50 gr un
Muskat cevizi
Tuz
Yapılışı:
Bir tavada yağ kızdırılır. Soğan, kereviz, havuç ve kıyma sotelenir. Domates püresi, su, tuz, karabiber eklenip 20 dakika pişirilir. Geniş bir sos tavasında tereyağ eritilir, un ve kaynamış süt eklenir hızlı hızlı karıştırılır, muskat cevizi ve tuz eklenir.
Fırına dayanıklı bir kap yağlanır. Bir kepçe başemal sos, üzerine bir kepçe bolonez sos ve en son lazanya yaprağı koyulur. Bu işleme toplam 5 kat olana kadar devam edilir. En son lazanya yaprağının üzerine kalan başemal sos ve bolonez sos koyulur. (Lazanya yapraklarının her tarafı sos ile kaplanmış olacak) Her katın arasına parmesan peyniri koyulur. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20 dakika pişirilir.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Smothie Yapımı



Yaz gelince insan haliyle soğuk içeceklere ilgi duyuyor. Mutfakla aranız iyiyse de hazırlarıyla yetinmeyip evde deniyorsunuz. Zaten bir süre sonra çeşitli yerlerde fahiş fiyatlara satılan o albenili içeceklerin ne kadar basit olduğunu hatta evde yapılanların daha lezzetli olduğunun farkına varıyorsunuz.

Malzemeler:
İstediğiniz herhangi bir meyve (yarım su bardağı kadar)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt (krema ya da dondurma da olur)
1-2 tatlı kaşığı bal ya da şeker (meyveler tatlı ise gerek yok)
İstenirse hazır aroma ya da şurup

Yapılışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirip üzerini de dilediğimiz şekilde süslüyoruz. Biraz kıvamlı bir içecek oluyor.  Malzemeler soğuk olursa daha iyi olur, gerekirse buzdolabında da dinlendirebiliriz. Sonradan buz koymak biraz kıvamı bozuyor ama kırık buz koyulabilir..



28 Temmuz 2015 Salı

Portakal Şekerlemesi



Eskiden portakal kabuğunu rendeleyip buzluğa koyardım ama ya her şeye kokusu siniyor ya da koyduğum poşetin kokusunu alıyordu. Bu durumda en mantıklısı şekerlemesini almaktı. Eminönü'nde heryerde arayıp da  sadece 5-10 kiloluk ambalajlarda satıldığını duyunca kendim yapmaya karar vermiştim. Ahh ne hayallerim vardı kekler , kurabiyeler yapacaktım lakin içinde biraz su kalmış olacak ki küflenmiş. Bana da gelecek kışı beklemek düştü..  Yapılışı için tıktık 


27 Temmuz 2015 Pazartesi

Mascarpone Yapımı


Krema tarifleri araştırırken karşılaştım kendisi ile, tiramisu vb tatlılarda kullanılırmış. Türkiye ' de bir kaç yerde bulunan bir peynir, fazla bilen de yok; yerine labne peynir kullanılıyor tariflerde.. Elimde bi kaç yemekte kullanmama rağmen bir türlü bitiremediğim krema vardı, alt tarafı bir kutu ama bitmedi gitti :) Ben de denemeye karar verdim, labne gibi hafif bir tadı var ama daha yağlı daha ekşi, süzülmesi de lordan daha zor fakat denemeye değer..

Malzemeler:
1 kutu krema
1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Kremayı benmari usulü ısıtıp eritiyoruz, içine limon suyunu ekleyip ısıtmaya devam ediyoruz, kıvamı koyulaşıp biraz sararınca ocaktan alıyoruz. Sonra üzerine kağıt havlu koyup bir gece buzdolabında dinlendiriyoruz. Ertesi gün suyunu tercihen bez bir torba ile süzüyoruz.

26 Temmuz 2015 Pazar

Naneli Çevirme ve Çikolata Denemem






Bisküvi şeklinde olan karabiberli çikolata, biberi fazla kaçırmış olabilirim yandı boğazım :)


After Eight i bilenler bilir.. İçi nane dolgulu çikolata.. Türkiye ' de pek bulamazsınız, o yüzden pek bilinmez hatta bilip seveni de azdır.. Bu yılın başlarında evde çikolata yapcam ben yaa şeklinde bir hevesle çikolata kalıbı almıştım lakin evde boş boş duruyordu. Evet çikolata denemelerine başlayacaktım ama dolgusu ne olacaktı, lemon curd koysam acaba dayanıklı olur mu; yoksa hemen bozulur mu; karamel sos koysam çok mu basite kaçarım şeklinde düşünceler kafamda uçuşup duruyordu. Sonuçta farklı bir şeyler denemeliydim. Geçenlerde naneli çikolata üreten markaları araştırırken naneli süt reçeline rastladım. O an kafamda ışıklar çaktı. Sakızlı çevirme tarifi okumuştum bir yerlerde yıllar önce hatta Alaçatı ' ya gittiğimde sakız reçeli adı altında satıldığını gördüm, aldım. Çözüm tezgahın altında ama ben göremiyorum :) Tamam dedim süt reçeli bozulur belki ama çevirme bozulmaz çikolatada.. Tabi bir kaç değişiklik yapmalı idi çevirme tarifinde. Çevirme su ve şekerle yapılıyor biraz ağdalı bir yapıya sahip, süt reçeli süt ve şekerle yapılıyor hemen ağızda dağılan yumuşak yapılı ama buzdolabında saklamak gerekiyor bozulmaması için. 

Malzemeler:
100 gr kuvertür çikolata
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
Nane aroması (Ben polo şekeri kullandım)
1 çorba kaşığı kahve kreması

Yapılışı:
Su ve şekeri bir tencereye alıp şerbet haline getiriyoruz. Kahve kremasını ve nane aromasını/iyice ezdiğimiz nane aromalı şekeri içine ekleyip hep aynı yönde olacak şekilde hızlı hızlı karıştırıyoruz, şeffaf olan şerbet bembeyaz bir görünüm alıyor karıştırdıkça. Tabi kollarımızda da derman kalmıyor. Çikolatanın yarısını minik parçalara ayırıp benmari usulü eritiyoruz, 45 dereceye gelince ocaktan alıp soğutuyoruz. Aslında 27 dereceye getirilip tekrar 30 dereceye getirilmeli imiş fakat o kadar uğraşamadım, meğer çikolata yapmak ne zahmetli imiş :) Ben soğutma işlemini hızlı hızlı karıştırarak yaptım, 30 dereceye gelince kalıba dökmeye başladım. Kalıbı buzdolabında biraz soğutup sonra naneli çevirme koydum. Kalan çikolatayı da eritip soğutup 30 dereceye getirdim dolguların üzerini kapattım ve tekrar buzdolabına kaldırdım. Tabi bu işlemleri çok hızlı yapıyoruz hem çikolata nazik bir malzeme hem hava çoook sıcak :)  Yaklaşık yarım saat sonra buzdolabından alıp kalıptan çıkarttım; hepsini tek tek alüminyum folyo ile kaplayıp buzdolabına yerleştirdim..  

Çilekli Limonata




Klasik limonataya elbette ki farklı yorumlar getirmeli idim :) ilk denemem çilek ile oldu..

Malzemeler:
1 limon
4-5 adet çilek
1 su bardağı su
1-2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:
Limonun kabuklarını rendeleyip toz şeker ile elimizde ovuyoruz. Sonra limonun suyunu da sıkıp tercihen bir gece dinlendiriyoruz ( tabi ben o kadar sabırlı değilim ) Çilekleri püre haline getiriyoruz. Limonlu karışımı süzüyoruz ve çilek püresi ile karıştırıyoruz. Üzerine suyu da ekleyince limonata hazır artık. Buzdolabında biraz dinlendirip içebiliriz ya da benim gibi sabırsızlar direk soğuk su ile yapabilir..



25 Temmuz 2015 Cumartesi

Evde Yoğurt Yapımı


Bir süredir hazır yoğurtların tadından pek hoşlanmaz olmuştum. Evde bir kaç denemem oldu fakat hazır yoğurtlardan mayalanan yoğurtlar bir garip oluyordu. Sonunda bir markette maya buldum lakin gene istediğim sonucu elde edemedim. Teeee Ankara ' dan halamdan aldığım yoğurtla mayalıyorum artık. Yaklaşık 4 aydır hazır yoğurt almıyorum, heralde mayamın başına bir iş gelmediği sürece de böyle devam eder :)

Malzemeler:
Tercihen günlük süt (ben hiç pastörize sütten denemedim)
Maya (oda sıcaklığında evdeki eski yoğurdumuz)
Mutfak derecesi (yeni başlayanlar için)

Yapılışı:
Sütümüzü yaklaşık 5-10 dakika kaynatıyoruz. Mayalama yapacağımız kaba alıyoruz. Ara ara kontrol ediyoruz. 45 derece civarında iken mayalanmaya hazır demektir. Derece yoksa anlamanın basit bir yolu daha var, serçe parmağımızı süte batırıyoruz; sıcak olacak fakat parmağımız yanmayacak sıcaklıkta. Zaten bir kaç kez mayaladıktan sonra tecrübe kazanıyor insan. Benim ilk mayalamaya başladığımda derecem yoktu gene de pek sorun yaşamadım. Sıcaklığın uygun olduğuna karar verdiğimizde 1-2 çorba kaşığı mayayı bir kasede çırpıp süte ekliyoruz, biraz karıştırıp ağzını kapatıp bir örtü ile sıkıca sarıp bir köşeye alıyoruz. 4-5 saat sonra da buzdolabına kaldırıyoruz.


15 Temmuz 2015 Çarşamba

Katıklı Dolma



İftara gittiğim arkadaşımın annesinden öğrendim tarifi ve hemen denedim.. Reyhan kullanılması ilgimi çekti sanırım.

Malzemeler:
10-15 adet kabak (ince ve küçük)
500 gr kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı kuru reyhan
Tuz

Üzeri için:
2-3 diş sarımsak
Yoğurt
2 tatlı kaşığı pul biber
Tereyağ

Yapılışı:
Kabakları ince halkalar halinde doğrayıp içini boşaltıyoruz. Kıyma, bulgur ve rendelenmiş soğanı biraz su ekleyerek yoğuruyoruz. Reyhan ve tuzunu da ekleyip kabaklara dolduruyoruz. Tencereye dizip, üzerine sıcak su ve tuz ekleyip 15-20 dakika pişiriyoruz. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırıyoruz, tabağa aldığımız kabakların üzerine döküyoruz. Pul biberi de tereyağında kızdırıp üzerine gezdiriyoruz. 

14 Temmuz 2015 Salı

Portakallı Damla Çikolatalı Kek



Yaklaşık 3-4 ay önce iki tane kek denemem olmuştu artık un mu az geldi yoksa sıcak fırına mı verdiğimden bilinmez ıslak ıslak bir şey oldu.. Sonuç olarak kek yapmaya küstüm ben :D Ankara ' ya gittiğimde kardeşime kek siparişi verir oldum. Son gittiğimde hele bi söyle bakalım sen nasıl yapıyorsun kekleri, bir tarif ver dedim, aman Allah ' ım göz kararı yapıyormuş !! Neyse biraz zorlama ile ölçüye döktü. İstanbul ' a döndüğümde bir gün artık keklerle barışmanın zamanı geldi dedim, çünkü hazır kek sevmiyorum, çünkü Ramazan ' dayız ve çünkü canım acayip kek çekti ;(( 

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Portakal kabuğu rendesi
Damla çikolata

Yapılışı:
Yumurta ve şekeri 5-10 dakika mikserle çırpıyoruz. Yağ, süt, portakal kabuğu rendesini ekliyoruz, karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip mikseri çalıştırmadan karıştırıyoruz. Damla çikolatayı biraz una buluyoruz ve karışıma ekliyoruz, biraz daha karıştırıyoruz. (Biraz kıvamlı bir kek hamuru unu fazla koydum çikolatalar dibe çökmesin diye) Yağlanmış unlanmış kalıba hamuru döküp soğuk fırına koyuyoruz, 170 dereceye ayarlayıp alt kısmını açıyoruz, yaklaşık yarım saat sonra kek iyice kabarmış pişmiş oluyor, kürdanla pişmiş mi diye kontrol edip, pişmişse fırının altını kapatıp üstünü açıyoruz, yaklaşık 5-10 dakika daha pişirip fırını kapatıyoruz.
Sonuç çok güzeldi , tarifin miktarlarını gene ben ayarladım ve yumuşacık çılgınca kabarmış bir kek oldu.. Artık keklerle barıştım sanırım.. Fotoğrafta görülen parçayı da blog için zor kurtardım kendimden :)