Kendi başıma ilk ekmeğimi yapmış bulunmaktayım. Çocukken bizim evde pazar günleri hamur günü demekti. Ailecek hatta sülalecek hamurseveriz :) Annem bazen artan hamur ile ekmek de yapardı. Sonra ekmek yapma makinesi almıştık, pek emek istemeyen bişeydi. İçinden çıkan kitapçığa göre yazılan ölçülerde malzemeleri koyunca hoop mis gibi ekmelere imza atıyordun. İstanbul' a gelince ev yapımı ekmeklerden mahrum kaldım. Son zamanlarda marketlerde satılan köpük benzeri ekmeklere iyice sinir olmaya başlamıştım. Sonunda kendi ekmeğimi yaptım. Genel olarak ekmek hamuruna koyulacak malzemeler hatta kıvam benzerdir. Öyle abartılı bir çabaya da gerek yok sanılanın aksine. Malzemeleri göz kararı koydum ama ölçü de yazabilirim tabiki :)
300ml su
450 gr un
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı süt
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Gelelim benim yaptığım hamura..
Bir su bardağı yani yaklaşık 200 ml su
1 çorba kaşığı kadar yağ
Süt yerine azıcık coffee mate
1/2 çay bardağı kadar mısır unu
1 su bardağı kadar çavdar unu
Tuz
1 çay bardağı ılık su ve biraz şeker ile kabarttığım yaş maya
Un
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir güzel yoğuruyoruz yumuşak ele yapışacak bir hamur olacak, sonra kabın ağzını kapatıp gerekirse bir örtü ile sarıp ılık bir yerde kabarması için 1-2 saat bekletiyoruz. Bakıyoruz hamurun altı göz göz olmuşsa mayası gelmiş demektir; ben annemden öyle öğrendim :) İnternette bir sürü tarif araştırdım aslında bu ekmeği yaptıktan sonra, hamurun yaklaşık iki katına çıkması gerekiyormuş genel kanıya göre. Neyse hamurun mayası gelince pişireceğimiz kabı bolca unlayıp hamuru içine boca ediyoruz. İstersek kabı biraz yağlayabiliriz de fakat ekmeğe farklı bir koku veriyor. Hamuru da unlayıp şekil verdikten sonra yarım saat kadar daha mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50-60 dk kadar pişiriyoruz. Hamurun büyüklüğü ve kullanılan fırın pişme süresini etkiliyor o yüzden kesin bir şey söylemek mümkün değil, ara sıra kontrol etmek gerekiyor. Fırından çıkarınca üstü kabuk bağlamış sert olabiliyor ki benim yaptığım ekmek öyle oldu. Bizde çare tükenmez, kağıt havluyu nemlendirip ekmeğin üzerine yaydım hemen yumuşacık oldu...
Tüm malzemeleri bir güzel yoğuruyoruz yumuşak ele yapışacak bir hamur olacak, sonra kabın ağzını kapatıp gerekirse bir örtü ile sarıp ılık bir yerde kabarması için 1-2 saat bekletiyoruz. Bakıyoruz hamurun altı göz göz olmuşsa mayası gelmiş demektir; ben annemden öyle öğrendim :) İnternette bir sürü tarif araştırdım aslında bu ekmeği yaptıktan sonra, hamurun yaklaşık iki katına çıkması gerekiyormuş genel kanıya göre. Neyse hamurun mayası gelince pişireceğimiz kabı bolca unlayıp hamuru içine boca ediyoruz. İstersek kabı biraz yağlayabiliriz de fakat ekmeğe farklı bir koku veriyor. Hamuru da unlayıp şekil verdikten sonra yarım saat kadar daha mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50-60 dk kadar pişiriyoruz. Hamurun büyüklüğü ve kullanılan fırın pişme süresini etkiliyor o yüzden kesin bir şey söylemek mümkün değil, ara sıra kontrol etmek gerekiyor. Fırından çıkarınca üstü kabuk bağlamış sert olabiliyor ki benim yaptığım ekmek öyle oldu. Bizde çare tükenmez, kağıt havluyu nemlendirip ekmeğin üzerine yaydım hemen yumuşacık oldu...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder