4 Şubat 2018 Pazar

Antioksidan Kek >> (Siyah) Mor Havuçlu Kek 💜

Üstten aşağı doğru karbonat, krem tartar, kabartma tozu ile siyah havuç karışımları


Üstteki karışımlara krem tartar eklendiğinde elde edilen renkler




Aslında havuçları haşladıktan sonra ezip kek hamuruna eklesem belki tamamen mor bir kek olacaktı, kek piştikten sonra aklıma geldi. Sadece yumurta beyazı koymamın sebebi yumurta sarısının ve mor rengin birleşip kötü bir renk almasını engellemek. Kırmızı/mor meyve ve sebzelerle hazırlanan tariflerin rengi piştikten sonra değişime uğrayabiliyor. Bir sebebi rengi veren kimyasalların ısı ile bozulabilmeleri, diğer sebep ise asit-baz dengesine göre renk değiştirebilmeleri.. Kırmızı/mor rengi veren bu kimyasalların bir kısmı antosiyaninler, antioksidan özelliklere sahipler, asit ortamda kırmızı renk, bazik ortamda ise mor-mavi renkler alıyorlar. Mor-mavi rengin çok koyu olması havuçtaki gibi siyah olarak algılanmasına sebep oluyor. Yaptığım kekin daha kırmızı durmasını istiyordum aslında. Bu sebeple tarife yoğurt ve krem tartar ekleyerek daha asitli bir kek karışımı olmasını sağladım, çünkü elimdeki kabartma tozu tek başına bazik bir karışımdı, bazik ortam ise daha mor-mavi renk oluşmasına sebep oluyor. Yine de yeterince asit ekleyemediğimden olsa gerek veya ısının etkisi ile mor bir kek oldu..

Malzemeler:
2 yumurta beyazı
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı krem peynir
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı mor (siyah) havuç rendesi 
1,5 su bardağı un 
1 paket kabartma tozu 
1 çay kaşığı krem tartar

Yapılışı:
Yumurta beyazı ve şeker iyice çırpılır, krema haline getirilir. Kalan malzemeler eklenir sadece spatula ile karıştırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dk civarı pişirilir.   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder