22 Kasım 2014 Cumartesi

Süt Reçeli > Dulce de leche

Uzun zamandır bloğa girmiyordum. Sebebi biraz yazmaktaki üşengeçliğim biraz da son zamanlarda internet ve bilgisayarımla ilgili yaşadığım problemlerin beni çileden çıkarması oldu:S O kadar aradan sonra süt reçeli güzel bir başlangıç olur diye düşündüm. İlk duyduğumda biraz garipsemiştim ama yeni tariflere açık biri olarak mutlaka denemeliydim. Şahsen tadına bayıldım, hatta insanları o kadar merakta bıraktım ki ertesi gün iş yerine götürmek zorunda kaldım :D Tadına bakan herkes beğendi. Misbonumsu karamelimsi bezemsi öyle değişik hoş bi tadı var. İlk denemem olduğu için ana tarife sadık kaldım ilerde kendi yorumumu da katıcam inşallah... İçine fındık, fıstık, kakao vs ekleyerek kahvaltılık olarak deneyenler var. Tabi ki yaratıcılığınıza kalmış bir şey, daha başka şeylerde de kullanabiliriz bu tarifi. Malzeme olarak fazla bir şey kullanmıyorsunuz zor bir tarif de değil ama dikkat isteyen bir tarif, sürekli köpürüp taşma ihtimali var.
 
Malzemeler:
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
1çay kaşığı karbonat
 
Yapılışı:
Süt ve şekeri derince bir tencerede ocağa alıyoruz. Kaynamaya başladığı zaman karbonatı ekliyoruz. Karbonat ilk eklendiğinde çok fazla köpürüyor, ben ocağın altını iyice kısıp hızlı hızlı karıştırmıştım taşmaması için. Kaynadıkça kıvam artıyor, ara ara köpürmeye devam ediyor o yüzden dikkat !!  Pişirme süresi kullanılan süt miktarına göre değişiyor. Ara sıra bir kenara azıcık alıp soğutarak kıvamına bakmak gerekiyor. Kaynarken sıvı gözükse de soğuyunca katılaşıyor ve ne kadar çok kaynarsa rengi o kadar koyulaşıyor karamelize oluyor.  
 
Ben tarifi 1 lt sütten yapmadım, neme lazım beğenmezsem o kadar süt çöpe mi gidecekti :D Küçük bir paket süt kullanarak şeker ve karbonat miktarını ayarladım. Elimde kalan minik bir kase reçel oldu haliyle..
 
 
 
 

Reçelin son hali :)



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder