Normal şartlarda incir reçeli sevmem, en azından öyle sanıyordum!! Çok küçükken bi kaç yere yiyip beğenmediğimi hatırlıyorum. Benim aksime kız kardeşim çok sever. Ben de sırf o seviyor diye incir reçeli yaptım :)
Bu reçel aslında erkek incirden olurmuş. Hani bahar aylarında ağaçlarda görürsünüz meyveler olur, sonra hepsi olgunlaşmadan dökülür , işte onlar erkek incir oluyormuş. Annemin arkadaşı, kardeşim incir reçelini çok sevdiğinden ve yapmak istediğinden bahsettiğinde söylemişti. Bunu öğrenince; bizim hastanenin bahçesinde kocaman kocaman bir sürü incir ağacı olduğu hatta meyvelerinin de hep olgunlaşmadan döküldüğü aklıma geldi. Tamam dedim içimden demek ki bunlardan toplanıp reçel yapılabilir. Aradan bayağı zaman geçti, baktım bizim ağaçlarda incirler olmaya başlamış. Aslında incirleri toplayıp kardeşime yollamak daha akıllıca bir fikirdi ama reçeli kendim yapıp sevindireyim istedim. Hastanedeki arkadaşlarla bir kaç tane incir topladık, az miktarda reçel denemesi yaptım. Yaptığım şeyin tadına bakmamak olmazdı, ilginçtir ki incir reçeli sevmeyen ben tadına doyamadım. Daha sonraki gün 50-60 tane incir topladık. Aman Allahım ne kadar zahmetli bir reçel. Deneme yaparken bir kaç tane olduğu için farketmemişim. Ham incirin sütü elinize bıçağa her yere yapışıp kalıyor zamk gibi, parmaklar yara oluyor. O yüzden eldiven kullanmak en iyisi. Gelelim yapımına.. Önce incirler bir güzel yıkanıyor, tüm kabukları soyuluyor. Sonra su dolu bir tencereye alıp pişirmeye başlıyoruz. Yaklaşık bir saat pişiriyoruz. Bu arada kaynarken de incir sütü sağa-sola, tencere kenarlarına bulaşıyor ve temizlemesi çok zor. Tüm incirler suyun dibine çöktüğünde tencerenin altını kapatabiliriz. Sıcak suyu döküp incirleri soğuk su dolu bir kaba alıp biraz bekletiyoruz ve bu işlemi bir kaç kez yapıyoruz. Son suyu döktüğümüzde incirleri de tek tek elimize alıp parçalamadan sıkıyoruz ki acı suyu iyice akıp gitsin. İncirler pişerken başka bir tencerede şurup kaynatıyoruz. Ben 50-60 incir için 9 bardak şeker ile 7 bardak suyu kaynattım. Aslında şekeri biraz az gibi gelebilir; bu sayede yerken baymadı. Suyu az koyduğum için tane oranı da yüksek oldu. Hedeflediğim şeyler de bunlardı zaten :) İncirlerin suyunu sıkınca kaynayan şuruba atıyoruz ve bir süre daha kaynatmaya devam ediyoruz. Normalde şurubuna bakılır olmuş mu diye ben tadına bakmayı tercih ettim. Ocağı kapatmadan önce de bir kaç damla limon sıkıyoruz içine. Soğuyunca kavanozlara alıp ağzını kapatıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz malum şekeri az hemen bozulmasını istemeyiz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder