22 Kasım 2014 Cumartesi

Reyhan şerbeti




Aslında yaza daha çok yakışacak bir tarif.. Arkadaşım bahsedip çok çok övünce hemen denedim, eşinin annesi kahvenin yanında servis edermiş bu şerbeti.. Küçükken de anneannem gül şerbeti yapmıştı merak ettiğim için. Ee tabi küçücük çocuğa bahsedip merakta bırakırsan yap diye tutturur :) Limon tuzunu bolca koymuştu, gülün rengi suya iyice çıksın diyeymiş, ben içememiştim maalesef fazla ekşi olduğu için.. Bunlardan yola çıkarak acaba daha başka neler yapabilirim diye internette biraz araştırma yaptım. Leylak, hanımeli, lavanta, menekşe vb bir sürü kokulu çiçek kullanılarak yapılan şerbetler var, herkese pek hitap etmiyor gerçi. Zira ben menekşe şekeri denediğimde beğenip kardeşime de denetmiştim, yorumu  ''parfüm yemiş gibi çok kötü'' olmuştu :))

Malzemeler:
1 demet reyhan
1 limon
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su

Yapılışı:
Reyhanların yapraklarını ve çiçekli kısımlarını alıp ayıklıyoruz. Şeker ve suyu bir tencerede 10-15 dk ısıtıp kaynayınca ocaktan alıyoruz, içine kabuğuyla birlikte küp küp doğradığımız limonları ve yıkayıp iyice süzdürdüğümüz reyhan yapraklarını atıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz. Ara sıra karıştırıp limonları kaşıkla ezdirip sularının çıkmasını sağlıyoruz. Oda ısısına geldiği vakit yaprakları süzdürüp şerbeti bir kaba alabiliriz. Buzdolabında yaklaşık bir hafta saklanabiliyor bu şerbet. Servis ederken bardağın yarısı ya da üçte biri kadar şerbet üzerine su ilave ediyoruz. 

Taze reyhanı salatalarda kullanırdım normalde fakat aroması ağır geldiği için fazla koyamazdım salataya. Kuru reyhanı da makarna soslarında kullanırdım. Hep aklıma reyhanın başka bir şekilde kullanılabileceği hatta tatlıya daha çok yakışacak bir aroması olduğu gelirdi fakat nasıl bir şey yapmam gerektiğini bilememiştim. Şerbet hali gerçekten çok güzelmiş, bir sürü kişiye tattırdım ve beğendiler, hatta tarifi bana veren arkadaşım çok beğenip nasıl yaptığımı sordu. Galiba o tarifi anlatırken ben sadee malzemelere odaklanmışım, tarifini farkında olmadan değiştirmiş olabilirim. Normalde yapılırken suyu daha fazla koyuluyormuş ve seyreltilmeden içiliyormuş bunu da belirtmiş olayım..





 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder