Bu sonbahar ilk turşumu yaptım.. Bunun için bissürü bissürü blog taradım, eh tabi ki bir de anneme danıştım. Baktığım çoğu yerde sirke tuz sarımsak oranları birbirine benzerdi, annemin söyledikleri ile de karşılaştırınca ne yapacağımı şaşırdım aslında, sonunda onun tarifine en yakın oranlarda yapmaya karar verdim, malum, ne de olsa alıştığımız tat :) Annemden tarif almanın en sıkıntılı yanı her şeyi göz kararı yapıyor olması..
Yapılışı:
Önce içme suyunu kaynatıyoruz, çeşmeden olmayacakmışşş!! Sonra suyun 4 te 1 i kadar sirke koyuyoruz, burada devreye damak tadımız giriyor çok sirke sevmeyenler daha az koyabilirler, markaya göre de sirkenin keskinliği değişiyor ben tadına bakarak ayarlamaya çalıştım. (Tabi tadına bakarken dikkat etmemiz gereken bir nokta var, turşu dönerken sebzeler sirkenin ve tuzun bir kısmını içine çekecek) Sonra tuzunu ilave ediyoruz, kaya tuzu ya da deniz tuzu kullanılırsa turşu daha güzel daha dayanıklı olurmuş, 1 lt su sirke karışımına 5-6 yemek kaşığı tuz yeterli. Limon sevenler biraz limon tuzu ilave edebilirler. 1lt ye 1yemek kaşığı yeterli. Turşu suyunu ayarladıktan sonra sebzelerimizi kaba yerleştiriyoruz, 9-10 diş sarımsağı da aralara yerleştiriyoruz. Ben toplam 2lt civarında turşu suyu hazırladım 2 kilo salatalık kullandım, suyun çok az bir kısmı arttı, her ne kadar plastik kap sağlığa zararlı diye basbas bağırsalar da 5lt lik su şişesi kullandım, bunun sebebi de su şişelerinin ağzı dar oluyor, havayla daha az temas etmiş oluyor dolayısıyla bozulması daha zor oluyor. En son olarak ayıkladığım maydonozları bütün olarak şişenin ağzına yerleştirdim ki salatalıklar suyun yüzeyine çıkamasınlar. Ağzını da sıkıca kapattık mı tamam oldu. Turşu dönerken bulunduğu kaptan sızabiliyor, o yüzden ara sıra kontrol etmek gerekiyor, yaklaşık 5-6 haftalık bir süre sonunda turşumuz dönmüş oluyor, hava sıcak olduğunda bu süre kısalıyor. Turşunun döndüğünü renginden anlayabiliriz ya da risk alıp açıp bakıcaz..
Tuz miktarının doğruluğunu anlamak isteyenler için bir öneri; turşu suyunu hazırladıktan sonra içine yumurtayı atıyoruz eğer içinde yüzüyorsa tuzunu doğru ayarlamışız demektir.
Sonuç olarak bugün turşumu açtım..Tam istediğim gibi anne turşusu olmuş, harcadığım emeğe değdi yani =)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder